Nyt år – Nye vaner

Nyt år – Nye vaner

Et nyt år er skudt igang og for mange er det lig med nytårsfortsætter i form af at “NU skal jeg også til at træne HVER DAG” eller “NU skal vi også til at spise sundt” eller måske “NU skal jeg altså også ha tabt de der irriterende 5 kg”. Disse nytårsfortsætter resulterer i, at man går all in på både sund mad og træning, og det er måske også sjovt og motiverende i den første måned eller to, hvorefter det desværre ofte stopper igen, og mange vender tilbage til den gamle livsstil, fordi projektet alligevel blev for uoverskueligt. Øv bøv, så gik det heller ikke denne gang.

Men hvorfor ikke prøve en ny strategi i år?

Hvad med at ændre små vaner lidt af gangen, så du faktisk ikke behøver at gå på KUR, for at blive sundere og slankere?

Vi mennesker er vanedyr og de fleste af os trives bedst med faste rutiner. Min erfaring er, at det er de små ting der tæller på den lange bane. Personligt har jeg det sådan, at hvis der bliver sat restriktioner for, hvad jeg må spise, så gør alt i mig modstand og jeg tænker konstant på det, jeg ikke må spise, for derefter at grovæde det, og så er det hele jo alligevel ødelagt og så kan vi jo ligeså godt fortsætte i den dur. Men ved at give mig selv lov til at spise det jeg vil, så savner jeg aldrig noget og synder med god samvittighed.

Men hvordan kan man så holde sig slank, hvis man må spise alt det man gerne vil?
Jo, så skal man sætte sig nogle andre mål i sin kost. Og lære sin krop at kende, for at vide hvad der gør, at maven og fordøjelsen kan fungere optimalt, udskille affaldsstofferne korrekt og suge næringsstofferne ud i cellerne. For mig er det følgende:

-Nul gluten! Min krop kan ganske simpelt ikke fordøje det, hvilket resulterer i væskeophobninger, forstoppelse og oppustethed. Det gider jeg ikke at døje med, og det gør det nemt at sige “Farvel brød”. Desuden er der et hav af glutenfrie meltyper, hvilket faktisk ikke gør det svært at leve uden gluten, da man kan nyde både pizza og pandekager alligevel:-)

-Nul mælkeprodukter! Altså dem fra koen. Jeg kan ikke fordøje proteinet i mælken (Nogle kan ikke tåle laktosen), hvilket også giver forstoppelse og oppustethed. Til gengæld guffer jeg løs af soyamælk, mandelmælk, soyakakao, lækre gedeoste og soyayoughurt, og bruger soyafløde til madlavning og flødeskum.

-Nul kød fra firbenede dyr! Rødt kød, som alt fra firbenede dyr også betegnes som, ligger simpelhen ikke godt i maven på mig. Det røde kød er langt sværere at fordøje, og kan ligge op til 5 dage i tarmene inden det kommer ud igen. Desuden har det aldrig sagt mig meget at spise store bøffer, og så er miljøet og dyreetikken også i spil for mig, hvilket gør det meget nemmere at holde sig fra det. Istedet spiser jeg masser af fisk og skaldyr, og indimellem kylling, hvis det er ordentlig kvalitet. Jeg tror nemlig ikke på, at dyr, som har fået foder pumpet med alt muligt skidt, og samtidig har levet et stresset liv på alt for lidt plads og aldrig set dagslys, kan lave sundt kød. Og jo, det er da også synd for fiskene at slå dem ihjel og spise dem, men nogle steder skal man jo gå på kompromis.

-Nul E-numre og tilsat sukker! Jeg gider ikke forarbejdede madprodukter som er fyldte med salt, sukker og E-numre, så alt hvad der har E-numre og tilsat sukker, er no-go. Det gør det samtidig nemt at spise rene råvarer, og jeg tror på, at du stort set kan guffe løs i maden, bare det er rene naturlige råvarer, da de giver dig maksimalt af vitaminer, mineraler og næring. Samtidig tror jeg også at alt det kemi og pesticiderester der bliver proppet i maden, plus det vi får fra kosmetik, tøj, rengøringsmidler mv, hober sig op i kroppen og er med til at vi ikke kan slippe de sidste irriterende kilo.

-Kun økologisk! Jeg køber alt hvad jeg kan økologisk, og vil ofte hellere undvære en fødevare, end at købe den ikke-økologisk. Igen handler det om kemi og giftstoffer, som jeg ikke vil byde mine celler. Hvis du føler dig snydt over størrelsen på det økologiske frugt og grønt, så bare tænk på, hvor hårdt det enkelte stykke har arbejdet SELV for at blive hvad det er, i modsætning til at være dækket ind i gift og ikke selv have ydet noget. Det har gjort, at der er er masser af saft og kraft, og du bedre kan optage alle de gode sager.

Det bedste råd jeg kan give dig er, at mærke efter! Lær at mærke hvordan du har det i kroppen efter visse fødevarer. Det kan du gøre bedst ved at udelukke en bestemt fødevare, f.eks. gluten, i en måned, og mærke hvad det gør ved din krop. Taber du dig? Føler du dig mindre oppustet? Fungerer din fordøjelse bedre? Hvis du mærker forandringer til det bedre, er det ikke svært at vælge det rigtige fremover 😉

Sørg for at ændre én ting ad gangen, så det når, at blive til en vane. Start f.eks. med at droppe gluten den første måned, den næste er det alt tilsat sukker der ryger, i den tredje måned kan du skifte til økologi og så fortsætte stille og roligt den vej. Kiloene vil stille og roligt forsvinde. Hvis du uden problemer får en ny vane indarbejdet, behøver du selvfølgelig ikke at vente en måned med at ændre en ny.
Det samme med træning. Istedet for at starte ud fra nul til 7 træningsdage om ugen, så vær realistisk og sæt istedet et mål om blot at bevæge dig hver dag. Alt dagligdagsmotion tæller med i regnskabet om en sundere krop. Gå istedet for at tage bilen, cykel istedet for at tage bussen, løb fra sted til sted, vælg altid omvejen istedet for genvejen, tag trapperne istedet for elevatoren ligemeget hvilken etage du bor på. Snart bliver alle disse ting vaner, istedet for pligter og snart vil du aldrig kunne drømme om at vælge den nemme løsning, da det er de små ting der gør, at du får lettere ved at holde dig sund og slank resten af dit liv. Og det er sundere at røre sig lidt igennem hele dagen, end at sidde ned 10 timer om dagen og så træne 1 time hver dag.

Rigtig godt nytår 🙂

Min kurv
Din kurv er tom

Det ser ud til at du ikke har valgt noget endnu.