Detox efter ferien #8: Fedtforskrækket?

Detox efter ferien #8: Fedtforskrækket?

Jeg hører stadig om nogle, der lever som fedtforskrækkede og undgår alt fedt, fordi det indeholder mange kalorier og det gør mig så ked af det indeni, da vores celler har brug for utrolig meget af den sunde slags fedt, for at kunne holde energiniveauet kørende hele dagen og for et optimalt stofskifte. Faktisk består 70% af dine hjerneceller af fedt, så prøv at forestil dig hvordan din arbejdsdag, kreativitet, overskud og tankegang bliver, hvis du vælger at undlade fedtet i kosten?!

Fedt har en ubeskrivelig vigtig opgave til rigtig mange processer i kroppen. For at holde dit blodsukker stabilt dagen igennem, er det vigtigt at få fedt til alle måltider. Vælger du at undlade fedtet, så ryger dit blodsukker lynhurtigt i vejret, for derefter at dale hurtigt igen. Fedtet er med til at sørge for, at optagelsen sker langsommere, og du dermed føler dig mæt i længere tid. Så både dine hovedmåltider samt mellemmåltider bør indeholde både fedt, kulhydrat og proteiner for optimalt mæthed samt blodsukker. Samtidig er fedtet også med til, at du kan optage fx. K, E, D og A-vitamin, så derfor er det fx. vigtigt altid at spise lidt mandler samtidig med, at du gnasker gulerødder. Din hud er afhængig af nok fedt, for at bevare den sund, glødende og spændstig og har du hudlidelser som eksem, psoraisis eller akne kan et øget fedtindtag være løsningen.

Der findes forskellige former for fedt, og de er normalt delt op i varedeklarationerne, så det er nemt for dig, at sortere dem med de fleste dårlige fedtsyrer fra:

MÆTTET FEDT: Hæver dit kolestoroltal og får du det i store mængder, får det kroppens celler til at fungere dårligere. Mættet fedt kommer primært fra kød, ost, fede mælkeprodukter og kokosnød. Undtagelsen er dog, at fedtsyrekæderne i kokosnødden er sammensat anderledes, så den istedet bidrager med fedtsyrer, der bekæmper virus i kroppen og styrker dit immunforsvar. Højt indhold af mættet fedt, gør olien meget varmestabil og dermed de bedste til stegning, for at undgå dannelsen af transfedtsyrer. Så vælg gerne kokosolie, men gå udenom de fede fedtkanter på bøffen efter stegning;-)

ENKELTUMÆTTET FEDT: Er super for dit kredsløb og forebygger hjerte/karsygdomme. Spiser du meget enkeltumættet fedt falder det skadelige kolesterol i kroppen imens det gode kolesterol stiger. Du finder det i de fleste nødder og olier, fx. rapsolie og olivenolie. Enkeltumættet fedt er ikke velegnet til hård stegning, men tåler dog opvarmning, så det er bedst til bagning.

FLERUMÆTTET FEDT: Er både omega -3 og omega-6, og vi har brug for begge slags, dog meget mere omega-3 end omega-6. Omega-3 olien er fantastisk og beskytter dig mod inflammation (betændelsestilstand) i kroppen, som er skyld i alt fra blodpropper til kræft. Du finder flerumættet fedt i de fleste nødder, planteolier og kerner, men også de fede fisk som sild, laks og makrel geniale kilder. Flerumættet fedt er ikke varmestabilt, så olierne bruges bedst i mad, der ikke inkluderer opvarmning. I mange forarbejdede fødevarer er der utrolig meget omega-6 i, så det får vi normalt rigeligt af i hverdagen. Så gå efter de hjertevenlige omega-3 olier, og hold dig fra at købe vindruekerneolie, solsikkeolie, majsolie samt tidselolie, som ikke bidrager med andet end omega-6, som nogle forskere mener, har stik modsatte effekt end omega-3 og ligefrem øger inflammationen i kroppen.

 

Det er nemt at få det sunde fedt indenbords i løbet af dagen, og du skal IKKE være bange for, at det sætter sig på sidebenene. Når du vælger det sunde fedt fra naturlige kilder slubrer cellerne det i sig og det bliver til CELLEFEDT istedet for DELLEFEDT. Det er økologiske koldpressede jomfruolier, nødder i alle former (undtagen de saltede og ristede;-)), mandler, avocado, kokosolie, frø og kerner, sild, laks, makrel. Du kan også tage tilskud af fx. fiskeolie til kapsler eller flydende form, eller starte dagen med et MK Olieshot, som giver dig den rette mængde af både omega 3, 6, 7 og 9 lige fra morgenstunden, så du kan starte dagen med god energi i hver en celle og samtidig have stabilt blodsukker, så du ikke overfalder slikautomaten kl 10. (læs mere om MK olien i et tidligere blogindlæg her på siden eller på webshoppen).

Du vil udover et mere stabilt blodsukker også opleve, at din hud bliver mindre tør og mere spændstig ved at øge indtaget af sundt fedt. Har du eller dine børn eksem, kan øget indtag af sundt fedt eller et olietilskud være lige det, der skal til, for at blive eksemen, psoraisis eller andre hudlidelser kvit. Husk på, at din hud er kroppens største organ, men samtidig det yderste og dermed det sidste der får næring, så derfor er det ekstra vigtigt at få nok fedt indenbords, så HELE kroppen og ALLE organerne får glæde af de mange gode ting, som moder natur har givet os fra planterne.

Min kurv
Din kurv er tom

Det ser ud til at du ikke har valgt noget endnu.