Detox efter ferien #3: Bliv sukkerfri

Detox efter ferien #3: Bliv sukkerfri

Jeg håber det går godt med dine nye vaner og livsstilsændringer, på vejen mod, at blive den bedste udgave af dig selv, uden oppustet mave og irriterende buler rundt omkring, men også for mere energi, bedre velvære, og at mærke din krop og dens behov, hvilket er absolut ligeså vigtigt for en krop i balance.

I denne uge bliver vi sukkerfri. Med sukkerfri mener jeg i første omgang alt det hvide og det tilsatte sukker. Idag findes der et hav af alternativer, der både ligner og smager af sukker, så du kan leve akkurat som du plejer, blot ved at udskifte nogle produkter. Læs mere om det længere nede. Men sukker er jo meget andet end det hvide drys på dine havregryn eller i kager, slik og is. Det gemmer jeg i et hav af forarbejdede fødevarer lige fra pålæg til ketchup, og det er især disse skjulte fælder, du bør være opmærksom på. For du kan leve nok så sundt og træne nok så meget, men hvis du i god tro dagligt spiser morgenmadsprodukter tilsat sukker (Jo, All-bran flakes og müsli indeholder også et hav af sukker), rugbrød med pålæg eller makrel i tomat til frokost, tørrede papaya eller tranebær til mellemmåltider (som indeholder 50% tilsat sukker), eller  putter ketchup eller købte saucer på aftensmaden, så fodrer du dagen igennem din krop med sukker. Det kan give nogle uhensigtsmæssige stigninger i blodsukkeret, som er en hård belastning for kroppen, og på sigt gøre dig både syg og overvægtig. Så det handler om, at være en opmærksom og kritisk forbruger, når du står i supermarkedet. Der er heldigvis næsten altid minimum 2 valg af et produkt på hylden, og ved at sammenligne kan du spare dig selv for rigtig meget sukker og mange E-numre. Kog evt. nogle kyllingefileter selv og skær i tynde skiver til pålæg, brug æg og avocado, torskerogn, rør en dåse tun op med noget god mayo og lidt salt, peber og citron, vælg makrel i tomat uden sukker, vælg produkter fra Hanegal, som er både sukker, mælke- og glutenfri og vælg ketchuppen med mindre sukker. Der er rigtig mange muligheder for sundere valg i hverdagen, blot man har omtanke for sine produkter og ikke bare putter ned i kurven hvad man altid har gjort. Gør det til en konkurrence med dig selv, at studere varedeklarationen nærmere, og find den sundeste udgave. Gå allerede ud i køleskabet nu og få ryddet ud i alt det sukkerholdige, som måske er lige netop dét, der gør, at du aldrig kommer i mål med din krop.

Det bedste er selvfølgelig at lave alt mad fra bunden, og undgå alt hvad der hedder ingredienslister når du køber ind. Sukker hedder nemlig ikke bare sukker i varedeklarationen. Alt, hvad der ender på -“ose”, kan du regne med er sukker, som fx. dextrose, glukose, fructose, maltose og laktose. Når disse står i en varedeklaration, er de tilsat fødevaren og bidrager derfor ikke med andet end tomme kalorier og en sød smag. Får du fructose, som er frugtsukker, direkte fra frugt eller bær, bidrager disse med en masse vitaminer og mineraler, samtidig med den søde smag, og derfor er de et langt bedre valg. Dog er frugtsukker også noget, der har tendens til at sætte sig lige på mavsen, så hvis du vil tabe dig eller har meget mavefedt, vil det være en fordel at holde igen, og nøjes med max 1 stykke frugt om dagen samt bær. Hvis din vægt er fin og du ingen problemer har med ekstra mavefedt, så spis løs af både frugter og bær, da det er naturens egne madvarer, og derfor kun bidrager med masser af god næring. Dog er det altid en god idé, at spise lidt nødder eller mandler til, der indeholder noget fedt, da mange af vitaminerne kun kan optages sammen med fedt, men også så dit blodsukker ikke stiger og falder alt for hurtigt igen.

Min egen krop er, hvis jeg passer på den i dagligdagen med den rette kost og kosttilskud, i meget god balance, men det betyder også, at hvis jeg spiser noget uhensigtsmæssigt, kommer jeg hurtigt i ubalance, og efter en pose bland-selv-slik (som jeg helt klart også spiser indimellem), så bliver jeg totalt oppustet og virkelig træt, så jeg faktisk kan sove på stedet. Dagen efter er jeg lidt i “hangover-tilstand”, og har den der forbandede træthed bag øjnene, er i knap så godt humør, mere sensitiv og har knap så meget overskud. Sådan var det ikke da jeg spiste det næsten dagligt, for så er kroppen vant til den tilstand, og man accepterer, at sådan er det nok bare og lærer at leve med det. Man ved ikke hvor godt man rent faktisk kan ha det, før man har fået sukkermonstret ud af kroppen. Men alle disse bivirkninger gør, at det er meget lettere for mig at træffe det rigtige valg, og istedet vælge en lidt sundere måde at synde på. Her tænker jeg ikke i kalorier, da jeg ikke er kalorie-tæller-typen, men mere, at så vælger jeg fx. Nellie Dellies marcipanbrød eller riskiks med mørk chokolade, eller en god plade mørk chokolade brækket i små stykker og i en skål med nogle mandler og tørrede blåbær. Indimellem bliver jeg bare nødt til at have mine chokofanter, lakridser og skumfiduser med chokolade, og så æder jeg i rub og stub det hele med god samvittighed, for jeg kender konsekvensen og ved, at jeg må leve med en krop i ubalance det næste døgns tid, så jeg gør det, hvis der er plads i kalenderen til det, og jeg ikke skal være for meget på dagen efter. Heldigvis bliver det sjældnere og sjældnere og er mest når jeg er ude til arrangementer, hvor det er “uundgåeligt”;-) Mine tætteste veninder kender mig heldigvis så godt, og de ved, at når vi har hygget os med guf, så bliver jeg pludselig fjern i blikket og skal virkelig koncentere mig, for at lytte og holde øjnene åbne, og så må vores date hellere slutte:-D

Hvordan skal jeg dog blive sukkerfri, når jeg nu dagligt ryger i sukkerfælden sidst på eftermiddagen og aftenen, tænker du måske? Det behøver ikke at være en mega hård proces, så længe du har nogle gode alternativer ved hånden, og sørger for at holde dit blodsukker stabilt dagen igennem. Det gør du ved, at sørge for at du får både proteiner, kulhydrat og sunde fedtstoffer til hvert eneste måltid dagen igennem. De sunde alternativer til guffet om eftermiddagen kan være en Rawbite bar eller en anden form for måltidsbar, uden tilsat sukker (du kan købe Rawbite og Roobar på min webshop). Det kan også være et par dadler og mandler samt et stykke frugt eller en håndfuld bær. Eller lidt skyr med vaniljepulver eller kanel, og et småtskåret æble, banan eller bær, drysset med lidt kakaonibs. Mørk chokolade på minimum 70% må du også spise. Tørrede bær som blåbær og tranebær, er jo sprængfyldte med sunde stoffer, men dem du kan købe i supermarkedet er desværre 50% sukker, og så kan det i min verden være ligemeget. Jeg har nogle Superfruit Blåbær og Tranebær på webshoppen, som er sødet med æblekoncentrat istedet, og har en lækker blød konsistens, dem kan du også bruge som sundt guf med lidt mandler. Men sørg for, at du får et ordentligt eftermiddagsmåltid og lad være med at tro, at du kan klare dig med ingenting fra frokost og til aftensmaden. Så ryger du nemlig i fælden, hvor du tømmer alt der indeholder noget sødt fra køkkenskabene, og fortsætter aftenen igennem, da din krop er kommet helt i ubalance. Planlæg dine måltider dagen igennem, så har du en stor chance for at hjælpe din krop til at undgå sukkercravings.

Er der alt for ofte kage eller andet guf på arbejdet, så start med, at vælge, at du må spise kagen én gang om ugen og vælg din dag (og kage) med omhu og se frem til dagen og nyd så kagen i fulde drag. De andre dage kan du tage en rawbite el. lign. med, eller selv bage nogle glutenfrie chokoladeboller med vailjie og kanel fx, som faktisk kommer til at smage af kage, men du er istedet god imod din krop og dit blodsukker. Eller bag en sundere kage på nødder, banan, æg, dadler (der findes et hav af opskrifter på nettet), skær den i stykker og smid dem i fryseren og så tag et stykke med på arbejde på de dage, hvor der er kage, så du også kan være en del af det sociale kagespiseri, men hvor du tænker at du giver din krop noget cellefedt istedet for dellefedt.

En kæmpe hjælp for mange er også at tage et dagligt shot med MK Olie og Aronia saft. (Læs et tidligere indlæg her på bloggen, hvad det har gjort for mig eller på min webshop, hvor der er udførlig beskrivelse og du også kan købe det). Det hjælper med at holde dit blodsukker stabilt dagen igennem og tager din sukkertrang nærmest fra dag 1. Udover det, giver det masser af energi til hver en celle i din krop dagen igennem, og din hud og hår bliver smukkere og mindre tør. UUNDVÆRLIGT!!!

Jeg ønsker dig en dejlig uge og kæmp nu for det, for du kan hvad du vil, og falder du alligevel i, så er det bare op på hesten dagen efter igen. Du kan starte allerede i aften med at skifte fredagsslikket ud med noget lidt sundere, og dermed vågne imorgen tidlig med masser af energi 🙂

 

 

 

Min kurv
Din kurv er tom

Det ser ud til at du ikke har valgt noget endnu.