Detox efter ferien #1 :Oppustet mave?
Et af de største problemer, rigtig mange kvinder døjer med, er maven. Det kan være en eller flere deller, der hænger ud over buksekanten, som du ikke kan forstå aldrig bliver mindre, for du løber og løber og laver da også mavebøjninger flere gange om ugen. Det kan være du har født eller fået kejsersnit og deraf døjer med en blævrende mave med slap hud, og tror at det er nok bare sådan det er når man har fået børn. Måske du ligner en gravid hver aften efter aftensmaden, men eftersom det faktisk er dagligt, så er det nok bare sådan det skal være. Kommer du kun på toilettet en gang om ugen og laver stort og har fået af vide, at det er helt normalt? Er du øm når du trykker ind på området under ribbenene? Eller hård måske? Har din afføring en blød og lind konsistens eller er den måske meget løs eller altid hård?
Ingen af de ovenstående ting er noget du skal finde dig i, men din krop der prøver at fortælle dig, at der er noget den ikke kan fordøje af det du spiser. Det kan være mange forskellige ting, men jeg har lovet dig, at dette bliver overskueligt og derfor vil jeg i denne uge kun fokusere på én slags fødevarer, nemlig GLUTEN.
Gluten er nærmest blevet lig med gift i manges øjne, og de lever trofast glutenfrit, mens de, der måske ikke helt kan overskue at leve uden deres weekend-rundstykker, rugbrød og morgenboller, nærmest griner lidt af de “glutenfrie” og kalder dem fanatiske. Jeg er selv med på den første vogn, da jeg har mærket hvad det har gjort ved mig. I mine unge år, havde jeg trofast 2 toast med på madpakke (yep, det hvide toastbrød), og lavede et pastabjerg når jeg kom hjem fra skole. Det var jo sundt! Og helt uden at vide, at det i virkeligheden smadrede min tarm. Jeg har så også altid lignet en gravid og kunne puste min mave helt op til at ligne en i 13. måned hver aften, specielt hvis vi havde fået pizza eller lignende. Jeg har altid trænet dagligt, men aldrig fået den flade mave, som jeg misundeligt kunne kigge efter hos andre. Altid følt mig lige et par kilo for tung, og selvom jeg trænede og trænede skete der aldrig en skid. Men dengang kunne man aldrig finde på at give brødet skylden, der stod jo i madpyramiden at det var sundt! Da jeg så stoppede med gluten forsvandt de der par kg som altid har siddet fast, fordi det egentlig var væske som kroppen ophobede, da den ikke kunne nedbryde det. Trætheden, der altid overmandede mig med det samme jeg sad stille forsvandt og min mave så ikke længere højgravid ud.
Der sker rigtig mange ting i kroppen når du spiser noget, som du ikke kan tåle, men der sker bl.a. det, at du ophober væske. I denne uge er det gluten du skal prøve at undgå, for at komme af med overskydende væske og fedt i kroppen, især mavedellen vil elske det. Det kræver en omlægning i din kost, men det behøver slet ikke at være uoverskueligt, da der idag findes alternativer til stort set alt, lige fra rugbrød til pizza og rundstykker. Så fortvivl ikke. Nogle andre fordele ved at leve glutenfrit er at dit energiniveau forhøjes, du føler dig ikke længere oppustet, trætheden bag øjnene forsvinder stille og roligt (måske du også har andre intolerencer, som gør at det varer noget tid endnu, men det tager vi med tiden), din hud bliver pænere og får en mere strålende teint og færre urenheder.
Det skal siges, at nogle mennesker fint kan tåle gluten, nogle har kun problemer med hveden og nogle som mig, kan slet ikke tåle noget korn overhovedet. Dette fik jeg fastlagt hos en naturlæge og hun fandt ud af, at jeg mangler nogle enzymer til at nedbryde både proteinet i gluten, men også mælkeprotein. (Mælkeprodukter er en anden snak, og dem tager vi på et andet tidspunkt;)) Men uanset hvad, vil jeg anbefale dig at leve glutenfrit i mindst en måned, og mærke efter hvordan din krop har det med det, og derefter prøve at spise en almindelig pizza, bolle eller andet og se hvordan din krop reagerer. Du er ikke i tvivl, hvis du er intolerant, og om ikke andet har din krop helt sikkert fået det bedre af at undvære det. Men det mærker du først når du har prøvet det, for mange lever tit i en tilstand hvor de “nøjes med”, fordi det nok bare er sådan det er. Men du skal ikke nøjes, du skal være den bedste udgave af dig selv, basta! 🙂
Når du vælger at spise glutenfrit, så husk at bare fordi det er glutenfrit, er det ikke nødvendigvis sundt. Det gør så ondt på mig, når folk bare hiver glutenfrie produkter ned fra hylden, fordi at så er det jo sundt. Men rigtig mange produkter er bare proppet med sukker istedet. Eller brødet og pastaen er lavet på majsmel isedet for hvede, som også bare bliver til sukker i kroppen. Tag fx. sådan et mærke som “S” (vil ikke tale nedladende om nogle brands, så nævner kun et forbogstav og så må du gætte dig til resten;-)), hvor du i mange supermarkeder kan finde en helt reol fra dem, med hele deres glutenfrie serie. Jeg kan huske da den kom på markedet, at det første jeg tænkte var, at så er det proppet med andet skidt, for “S” plejer at lave babymad, så det her handler kun om at lave penge. Og ganske rigtigt, ved at kigge varedeklerationer, kunne jeg se at det var fyldt med rigtig mange ting, som jeg aldrig vil proppe i hverken mig eller mine børn. Det er derfor vigtigt, at du stadigvæk er kritisk når du går på indkøb. Stadigvæk tænk over om det er gode, og gerne økologiske, ingredienser og råvarer der er brugt. Og gerne bag brødet selv. Der findes et hav af forskellige melsorter på markedet, som ikke er fra korn, men fx. kikærtemel, kokosfibermel, mandelmel og boghvedemel. Alt sammen kan du bruge til bagning istedet for hvede og de andre traditionelle kornsorter. Vær dog forberedt på, at brødet og bollerne måske ikke bliver ligeså luftige som med hvede, men bare det at kunne få lov til overhovedet at spise brød og morgenboller i weekenden, er jo en gave for mange, som ellers tror, at de helt skal undvære brødet ved tanken om at leve glutenfrit. Selv har jeg nydt en dejlig glutenfri fredagspizza fra Azzurra her til aften, helt uden at ligne en højgravid 😉 Ammenam!
Gå evt. på jagt i min webshop her på siden. Der har jeg masser af økologiske alternativer, som alle er glutenfrie, og ting, som jeg ikke selv kan undvære i hverdagen. Jeg er nemlig ikke typen der har interessen eller tålmodigheden til, at kigge efter opskrifter konstant. For mig skal det være enkelt og ligetil, og derfor har jeg valgt nogle gode bageblandinger fra Urtekram og Naturlic, som giver dig mange valgmuligheder, så du både kan lave brød, boller, pølsehorn, kager, pizza, sandwichboller og knækbrød. Nemt, sundt og lækkert! Du kan også finde boghvedepastaskruer, som er dem, jeg hidtil har fundet, der indeholder flest gode sager og fibre, uden at sende dit blodsukker på rutsjetur. Der er også en pandekagemix på boghvedemel, som du selv kan spice op, så du både kan lave madpandekager eller søde pandekager, ved at regulere lidt på mælk og æg. Men du kan selv læse om alle de lækre produkter på webshoppen, og jeg sender for øvrigt fragtfrit 😉 Det kan være en god hjælp i starten, indtil du bliver fortrolig med at bage selv.
Rigtig god fornøjelse med at blive glutenfri. Husk, at du er altid velkommen til at skrive spørgsmål til mig og også gerne hvordan det går og hvordan du har det uden gluten 🙂
Hold øje på Facebook og IG, hvor der kommer flere fif til at leve glutenfrit i løbet af ugen!